Zalmburger

ZALMBURGER MET WATERKERS OP SESAMBAGEL
Hoofdgerecht voor twee | bereiding 30 minuten

INGREDIËNTEN
250 g zalmfilet
1 kleine rode ui
1 cm verse gemberwortel
1 limoen
paar druppels sesamolie
zout, peper
2 sesambagels
1 avocado
½ bos radijzen
50 g waterkers
olijfolie

BEREIDING
Snijd de zalm in stukken en zet deze afgedekt 20-30 minuten in de diepvries.
Maal de ijskoude zalmstukken in de kleine kom van de keukenmachine tot gehakt (maal niet te lang, dan wordt het puree).
Pel en snijd ¼ van de ui fijn en de rest in ringen. Schil en rasp de gemberwortel. Meng het zalmgehakt met de fijngesneden ui, gember, 1 theelepel limoenrasp, een scheutje limoensap, een paar druppels sesamolie, zout en peper.
Vorm er twee hamburgers van. Leg ze tot gebruik in de koelkast.
Snijd intussen de avocado en radijzen in plakjes.
Meng de rode uienringen met de waterkers en radijzen. Maak de salade aan met wat limoensap, een scheutje olijfolie, zout en peper.
Verhit een koekenpan en bak de zalmburgers in een scheutje olie om en om in 3-5 minuten per kant goudbruin en medium gaar.

Serveer de zalmburgers met avocado en wat van de salade op de bagels.

Serveer de overige sla erbij.

TIP

  • Wil je meer groenten? Breid de salade dan wat uit met bijvoorbeeld geroosterde groene asperges, geroosterde zoete aardappel, geroosterde bosuien of wat gekookte zwarte bonen.

 

Gegrild kippetje

GEGRILD KIPPETJE MET BLACK BEAN SALSA
2 personen | bereiding 30 minuten

INGREDIËNTEN
250 g kippendijfilet of kipfilet
zout, peper
gerookt paprikapoeder
2 limoenen
olijfolie
1 kleine rode ui
150 g cherrytomaten
½-1 jalapeñopeper
250 g gekookte zwarte bonen
100 g gekookte maïskorrels
1 bosje koriander
4 maïstortilla’s
2-3 eetlepels sour cream

Extra nodig: satéprikkers

BEREIDEN
Snijd de kippendijfilets in repen. Rijg ze aan de satéprikkers. Bestrooi de kipspiesen met zout, peper en gerookt paprikapoeder en wrijf de kip in met een beetje limoensap en olijfolie. Laat even staan.
Pel en snipper de ui. Snijd de tomaten in kleine stukjes. verwijder de zaadjes uit de peper en snijd hem fijn. Meng de zwarte bonen, tomaten, ui, jalapeñopeper en maïs met blaadjes koriander in een kom. Breng de salsa op smaak met limoenrasp, limoensap, olijfolie en zout.
Verhit een grillpan of grillplaat en rooster de kipspiesen om en om goudbruin en gaar.
Verwarm de tortilla’s in de oven of een koekenpan.

Serveer de kipspiesen met de black bean salsa, een lepel sour cream en tortilla’s.

 

Speltpasta

SPELTSPAGHETTI MET GEROOSTERDE TOMAATJES, RICOTTA, CITROEN, HAZELNOTEN EN VEEL VERSE KRUIDEN
Hoofdgerecht voor twee | bereiding 35 minuten

INGREDIËNTEN
350 g lekkere kleine tomaatjes
150 g speltspaghetti
1 (biologische) citroen
150 g ricotta
zout, peper
50 g hazelnoten
bosje gemengde kruiden: basilicum, verse oregano, beetje (citroen)tijm, bieslook
olijfolie extra vergine

BEREIDEN
Verwarm de oven voor op 180°C.
Rooster de tomaatjes 25 minuten in de hete oven, of tot ze zacht zijn en beginnen te kleuren.
Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing.
Boen de citroen schoon en rasp de gele schil eraf. Meng dit door de ricotta. Breng op smaak met wat zout en peper.
Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan goudbruin en hak ze vervolgens grof.
Snijd de kruiden fijn. Houd een paar blaadjes achter voor garnering.
Giet de pasta af. Schep de tomaatjes en kruiden erdoor. Schep het gerecht op de borden. Schep de ricotta erop. Rasp wat citroenschil erover. Besprenkel met een goeie scheut lekkere olijfolie en bestrooi met de hazelnoten. Garneer met wat achtergehouden kruidenblaadjes.