Bananenboekweit pannenkoekjes

BANANENBOEKWEITPANNENKOEKJES
Stevig ontbijt voor twee of meer | bereiding 30 minuten

INGREDIËNTEN
90 g boekweitmeel
60 g patentbloem
1½ theelepel bakpoeder
mespunt zout
1 eetlepel gebroken lijnzaad
1 banaan
2 theelepels honing
180-200 ml melk
1 ei
roomboter, kokosvet of plantaardige olie om in te bakken
Ahornsiroop of vloeibare honing

BEREIDING
Zeef het boekweitmeel en de bloem met het bakpoeder boven een beslagkom.
Meng het zout en lijnzaad erdoor.
Stamp of prak in een andere kom de banaan fijn en voeg hieraan de honing, melk en het ei toe.
Voeg al roerend het melkmengsel toe aan de bloem. Roer tot een glad beslag.
Bak in een koekenpan in een beetje boter, kokosvet of plantaardige olie kleine pannenkoekjes (ongeveer 3 per keer).
Serveer ze met de ahornsiroop of honing.

TIPS
* Serveer er plakjes banaan bij met geroosterde geraspte kokos, honing of ahornsiroop.
* Of ook heerlijk: met wat dikke yoghurt en blauwe bessen, frambozen of aardbeien erbij.
* Bananen maak je mooi fijn met een vijzel, dat is eigenlijk handiger dan met een vork.

 

Bananendadelshake

BANANENDADELSHAKE
Milkshake | bereiding 5 minuten

INGREDIËNTEN
1 rijpe banaan
2 ontpitte (medjool)dadels
200 ml amandelmelk

BEREIDING
Mix in de blender of met een staafmixer de ingrediënten tot een shake.

TIPS
Teveel te rijpe bananen op de fruitschaal? Pel en snijd ze in stukjes en vries ze in.
Handig om snel even een lekker ijskoude shake te maken.

 

Boterhammen met roerei, kurkuma en avocado

BOTERHAMMEN MET ROEREI, KURKUMA EN AVOCADO
Ontbijtgerecht voor twee | bereiding 15 minuten

INGREDIËNTEN
4 scharreleieren
zout, peper
½ theelepel gemalen kurkuma
olijfolie
4 speltboterhammen of ander lekker stevig brood
1 avocado
chiliflakes

BEREIDING
Roer in een kom de eieren los met wat zout, peper en kurkuma.
Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en schenk het eimengsel in de pan. Roer met een houten spatel tot de eieren net gestold zijn.
Rooster intussen de boterhammen.
Pel de avocado, verwijder de pit en prak met een vork het vruchtvlees op de boterhammen.
Besprenkel met een scheutje olijfolie en breng op smaak met een snuf zout en wat chiliflakes.
Schep het roerei erop.

TIP
Eventueel garneren met wat kruiden: kervel of peterselie.

 

Homemade crispy muesli

HOMEMADE CRISPY MUESLI MET HAVER, NOTEN EN ZADEN
Bereiding 45 minuten

INGREDIËNTEN
100 g amandelen
1 eetlepel kokosvet/olie of andere plantaardige olie
2 eetlepels vloeibare honing of ahornsiroop
150 g havervlokken
20 g gebroken lijnzaad
20 g chiazaad
30 g zonnebloempitten
½ eetlepel speculaaskruiden (koekkruiden)
snuf zeezout
extra nodig: bakpapier

BEREIDING
Verwarm de oven voor op 170°C. Hak de amandelen grof. Laat in een pan het kokosvet smelten. Draai het vuur uit. Voeg eerst de honing toe en schep vervolgens alle overige ingrediënten erdoor.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en spreid het mueslimengsel hierover uit.
Laat het in 25 tot 35 minuten krokant worden.
Bewaar het afgekoelde mueslimengsel in een afsluitbare pot. Het is ongeveer 2 weken houdbaar.

TIPS
* Het is allemaal optioneel. Kies vooral wat jij lekker vindt. Varieer. Neem ook eens walnoten en pompoenpitten of hazelnoten.
* Voeg na het roosteren evt. nog wat fijngesneden gedroogde fruit toe. Denk aan dadels, vijgen, pruimen, abrikozen, rozijnen.

 

Yoghurt met peer

YOGHURT MET PEER, WALNOTEN EN KANEEL
Ontbijtgerecht voor twee | bereiding 10 minuten

INGREDIËNTEN
handvol walnoten
2 rijpe handperen
½ theelepel gemalen kaneel
250 ml yoghurt
2 eetlepels vloeibare honing

BEREIDING
Rooster de walnoten in een droge koekenpan krokant en breek ze in stukjes.
Snijd het perenvruchtvlees in stukjes.
Doe de peer in twee kommen bestrooi met wat kaneel. Lepel de yoghurt en honing erop. Bestrooi met de geroosterde walnoten.

TIPS
Door noten te roosteren krijgen ze meer smaak.
Rijpe peren zijn licht verteerbaar. Peren kan je onrijp kopen. Net als bananen rijpen ze op de fruitschaal verder.
Yoghurt bevat het aminozuur tryptofaan. In het lichaam kan dit worden omgezet in serotonine. Serotonine is een soort gelukshormoon wat een ontspannende werking en een goede stemming geeft.

 

Smoothie met mango

SMOOTHIE MET MANGO, YOGHURT & KARDEMOM
Drank voor 2 personen | bereiding 5 minuten

SMOOTHIE MET MANGO, YOGHURT & KARDEMOM
Drank voor 2 personen | bereiding 5 minuten

INGREDIËNTEN
1 rijpe mango
150 ml yoghurt
150 ml water
½ theelepel gemalen kardemom
paar ijsblokjes

BEREIDING
Mix in de blender de ingrediënten tot een smoothie.

TIP
* Geen rijpe mango te krijgen? Neem dan mango uit de diepvries. De ijsblokjes kan je dan achterwege laten.
* Yoghurt bevat veel calcium en dat is goed voor de botten, spieren en zenuwen. Kan je niet zo goed tegen koemelk? Yoghurt zou jou wel eens beter kunnen liggen, want de bacteriën in yoghurt maken melksuiker (lactose) makkelijker verteerbaar.
* Toch liever helemaal geen koemelkproducten? Neem dan geitenyoghurt.